Zelf hondenkoekjes maken
Op deze pagina vindt je verschillende recepten om zelf de heerlijkste en gezondste hondenkoekjes te maken met behulp van onze mooie silicone bakmatten. De bakmatten om deze heerlijke koekjes in te bakken vindt je hier in onze webshop. Suggesties voor 'smaak': pindakaas (liefst zoutarm), strooikaas, tonijn uit blik, bietjes, spinazie en houdbare worst in piepkleine stukjes gehakt. Uiteraard zijn alle recepten 100% natuurlijk, net als onze kant en klare snacks.

Hondenkoekjes
Molly heeft dit hondenkoekjes recept met alle liefde getest en goedgekeurd. Zelf hondenkoekjes maken is supermakkelijk en enorm leuk om te doen, ook voor kinderen. Zelf heb ik de silicone mat in de vorm van een bot gebruikt, maar het kan natuurlijk ook in de hartjesvorm of in een uitsteker die je zelf hebt. Hier ga je zeker vrienden mee maken! Met dit hondenkoekjes recept maak ik 50 – 60 hondenkoekjes, maar het exacte aantal is afhankelijk van de grootte van de maat van je mal.
Ingrediënten
-
150 gr bloem
-
150 gr fijne havermout
-
100 gr pindakaas (zonder toevoegingen, 100 % pinda's)
-
1 ei
-
100 ml water
Verder nodig
-
bloem, voor het werkblad
Wil je glutenvrije hondenkoekjes maken ? Dan kun je de bloem vervangen door havermeel. Je hebt dan wel iets meer water nodig. Gebruik voor het uitrollen dan geen bloem, maar gebruik daar ook havermeer voor of rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze met je handen of met een (hand)mixer met deeghaken tot een deeg. Als het deeg erg stug voelt, kun je nog 1-2 eetlepels extra water toevoegen.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5-6 millimeter. Snijd of steek (met een uitsteker of bijvoorbeeld de bovenkant van een glas) koekjes uit het deeg. Leg de koekjes met een beetje ruimte ertussen op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de hondenkoekjes in 30-40 minuten krokant en laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Luchtdicht verpakt in een zakje of afgesloten bakje kun je de hondenkoekjes heel lang bewaren.

Banaan Pindakaas koekjes
Ingrediënten
-
140 gram volkorenbloem
-
50 gram havermout
-
1 ei
-
80 gram pindakaas
-
1 rijpe banaan, geprakt
Verwarm de oven voor op 150°C.
Voeg alle ingrediënten samen in een kom en meng goed samen tot een stevig deeg. Is het deeg te vochtig? Voeg dan nog wat toe.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm.
Gebruik een vormpje, een mes of je vrije hand om figuurtjes uit te steken.
Leg ze op bakpapier en bak ze voor 25 minuten tot ze licht gekleurd zijn.
Bewaar op een koele en droge plek.

Hondenkoekjes met glazuur
Het grote voordeel van zelf hondenkoekjes maken, is dat je de ingrediënten zelf bepaalt. Zo voorkom je onnodige en ongezonde ingrediënten zoals suiker en weet je precies wat je hond binnenkrijgt. Bovendien kan je de ingrediënten naar wens aanpassen. In onderstaand recept gebruiken we bijvoorbeeld pindakaas, maar dit ingrediënt kan je prima vervangen door banaan. Op de foto molly & ozzy, uiteraard ook heerlijk voor katten !
Ingrediënten
-
120 gram bloem
-
2 eetlepels gesmolten kokosolie
-
1 scheut kaneel
-
1 eetlepel pindakaas (100% natuurlijk)
Ingrediënten voor glazuur (optioneel)
-
1 eetlepel pindakaas (100% natuurlijk)
-
2 eetlepels maïzena
-
Water
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloem en kaneel in een kom en voeg hieraan de kokosolie en pindakaas toe. Mix tot er een zacht, maar stevig koekjesdeeg ontstaat. Mocht het deeg erg kruimelig zijn, dan kan je er een beetje water aan toevoegen. Kneed het deeg met je handen tot een stevige bal.
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit met een deegroller. Het deeg moet ongeveer 5 mm dik zijn. Vervolgens kan je met uitsteekvormen ongeveer 24 hondenkoekjes maken. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze in de oven.
Na ongeveer 20 minuten zijn de hondenkoekjes gebakken. Laat de koekjes goed afkoelen. Ondertussen kan je alvast beginnen met het maken van de speciale glazuur voor honden. Mix de pindakaas en maïzena. Voeg tijdens het roeren steeds een beetje water toe, totdat er een redelijk vloeibaar papje ontstaat.
Als de hondenkoekjes goed afgekoeld zijn, leg je enkele koekjes op een werkblad of bord. Doop een lepel in de hondenglazuur en maak met de lepel een vloeiende beweging over de koekjes. Zo creëer je een soort drizzle. Laat het glazuur ongeveer 30 minuten drogen.

Appel & wortel koekjes
Ingrediënten
-
160 gram rijstmeel
-
90 gram havermout
-
110 gram appelmoes
-
64 gram geraspte wortel
-
2 eieren
-
3 eetlepel appelstroop
-
Verwarm de oven voor op 175 °C.
-
Meng in een kom rijstmeel en havermout.
-
Roer in een andere kom de appelmoes, geraspte wortel, eieren en appelstroop samen.
-
Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en giet hier het eiermengsel in. Roer alles goed door.
-
Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg hierop kleine bolletjes van het koekjesdeeg, ongeveer ter grote van een theelepeltje.
-
Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.