top of page

hondenkoekjes bakken met gruis

Bijgewerkt op: 15 aug. 2022

No waste, only taste!Het is de meest gehoorde klacht over geperste brokvoeding: het gruis onderin de verpakking. Maar weet je dat je van dat gruis lekkere hondenkoekjes maken kunt?


Gruis in de verpakking vind je alleen bij geperste brokvoeding, niet bij krokante (geëxtrudeerde) brokken. Dat komt omdat een geperste voeding bij een lagere temperatuur wordt bereid. Dat komt de kwaliteit van de grondstoffen ten goede, maar zorgt er wel voor dat de brokken minder hard en ‘slijtvast’ zijn. Als geperste brokken langs elkaar wrijven, kan er gruis ontstaan.


Toen wij iets meer dan een jaar geleden Molly kregen hadden wij veel goede dingen gehoord over Farmfood. Geperste brokken, geen toevoegingen en heel goed verteerbaar. Deze krijgt Molly dus al haar hele leven maar in het begin heb ik nog wel eens contact gezocht met de fabrikant. Ik vondt namelijk dat er zoveel gruis onderin de zak zat en vond dat super zonde. Ik werd toen door hun gewezen op het feit dat dit heel normaal is bij dit soort brokken. Waarom dat heb jij dus ook net hierboven gelezen ...


Maar de gouden tip kwam van iemand (wie weet ik niet eens meer maar ergens in een Berner Sennen groep) die mij vertelde dat je er super makkelijk overheerlijke en gezonde honden snacks van kon maken.


Heel hondenland bakt


Nodig voor gruiskoekjes: het gruis onderin een zak geperste brokken, gebruik eventueel een zeef om de laatste brokken van het gruis te scheiden, en een ei. Op de foto’s zie je de ‘opbrengst’ gruis van een 15 kg-verpakking. Ga ongeveer uit van 1 ei per 250gr gruis.

Meng het gruis met het ei tot een stevig mengsel en vul daarmee de bakmatten die wij in onze webshop verkopen (zelf er balletjes van maken of uitsteken mag natuurlijk ook !). Bak de koekjes een kleine tien minuten op 150 graden tot ze droog aanvoelen. Even laten afkoelen en… klaar voor consumptie!


Tip: breek je gruiskoekjes in kleine stukjes en gebruik ze voor je sport- of speltraining. Succes gegarandeerd!No waste, only taste!

Ik zie graag jullie creaties terug op Instagram, tag ons even dat vinden we super leuk.


Comments


bottom of page